RIGBY SUMMER – GEOGRAPHY

Artiest info
Website
facebook

 

De Amerikaanse zangeres Rigby Summer groeide op in Kansas City in een door jazzmuziek gedomineerde omgeving, maar omdat ze voor haar persoonlijke muzikale ontwikkeling meer het folk- en Americana-genre in gedachten had trok ze weg uit Kansas City en verhuisde ze eerst naar het zuiden van Californië om uiteindelijk te belanden in Stillwater in de staat Oklahoma. Haar muzikale voorbeelden zijn topartiesten als Lucinda Williams, Johnny Cash, Brandi Carlile en Mary Chapin Carpenter. Dat haar eigen composities vergelijkingen oproepen met het werk van deze folk- en countrysterren zal dan ook niet echt verbazen.

Hoe die eigen songs klinken kunnen we nu voor het eerst horen op de debuutplaat “Geography” van Rigby Summer waarop ze elf nummers heeft opgenomen. Je zou de indruk kunnen krijgen dat alle liedjes op deze plaat door iemand anders werden geschreven want op het cd-hoesje staat de naam van de componist vermeld als Nadia Piotrowsky, maar na heel eventjes opzoeken kunnen we vaststellen dat Nadia omwille van haar wat moeilijkere familienaam voor de artiestennaam ‘Rigby Summer’ heeft gekozen.

Dit eerste album werd geproducet door Kyle Reid, een multi-instrumentalist waarmee ze eerder ook al de EP “Dancing Alone” met covers had opgenomen. Zelf speelt Rigby Summer op akoestische gitaar, piano en bariton-ukelele, terwijl Kyle Reid op pedal steel, orgel, banjo en leadgitaar speelt, David Leach aan de contrabas plaatsnam en een aantal andere musici voor extra instrumentatie bij één of andere song hebben gezorgd.

Haar loepzuivere zangstem kunnen we voor het eerst in volle glorie aanhoren bij het nummer “Hold On” dat u op de tweede video in een akoestische live-uitvoering kan beluisteren. Op de eerste video brengt Rigby Summer ook al live een nummer uit “Geography”, met name de eerste poppy single “NY Or LA (New York Or Los Angeles)”. De door Nick Gedra bespeelde viool domineert het nummer “Kentucky” en Rigby Summer begeleidt zichzelf op de ukelele bij het sobere liedje “Leaving” dat ze heel fragiel zingt over een relatie die wankelt op drijfzand en tot een exit zal leiden. Ook pianoballad “Rearview Mirror” gaat over afscheid nemen zonder in de achteruitkijkspiegel te kijken naar wat je hebt achtergelaten.

“Fall” is een song over verliefd worden en aan een relatie beginnen zonder al te goed te beseffen wat er daarin allemaal gebeuren kan. In “Buy Me A Piano” zingt ze over op welke wijze iemand het best het hart van een muzikante kan veroveren, bijvoorbeeld door een piano te kopen in plaats van een diamanten ring. In de songtitels van dit album komen er heel wat verwijzingen naar allerlei plaatsen in Amerika met “Kentucky”, “Delaware, California”, “NY Or LA” en “Michigan” waarin ze al die steden liefdevol bezingt. Maar haar allergrootste liefde vormt het onderwerp van de albumafsluitende song “Gibson Guitar”, het favoriete instrument voor het componeren en zingen van de liedjes van Rigby Summer.

(valsam)